Jak wyczyścić piekarnik domowymi sposobami?
Jak wyczyścić piekarnik skutecznie, a przy okazji szybko i bez użycia nieekologicznych środków czyszczących? Sposobów jest kilka - warto sięgać po domowe metody, ponieważ przynoszą pożądany efekt i są niedrogie. Zebraliśmy sprawdzone porady - podpowiadamy, jak wyczyścić piekarnik, aby prezentował się nienagannie.
Jak powinno przebiegać czyszczenie piekarnika?
Wnętrze piekarnika ulega różnego rodzaju zabrudzeniom - nawet, jeśli powierzchnia nie ma bezpośredniej styczności z pożywieniem. Czasem niechcący wylejemy nieco zawartości naczynia, poza tym z otwartej brytfanny może pryskać tłuszcz w trakcie pieczenia mięsa - a i bez tego cienka warstwa tłuszczu osadza się na powierzchni po każdym pieczeniu. Trudno na świeżo usuwać brud ze względu na bardzo wysoką temperaturę panującą w środku, a po wystygnięciu piekarnika resztki osadzone na ściankach zdążą zaschnąć i usunięcie ich nie jest łatwe.
Świetnym rozwiązaniem jest pyroliza, funkcja pozwalająca wyczyścić piekarnik dzięki temperaturze blisko 500 stopni Celsjusza. W takich warunkach wszelkie zanieczyszczenia ulegają zwęgleniu - czyli w skrócie piekarnik oczyszcza się sam. Po zakończeniu procesu musimy zaczekać, aż wnętrze wystygnie i przecieramy powierzchnię wilgotną szmatką, usuwając popiół.
Nie każdy dysponuje jednak piekarnikiem z funkcją pyrolizy - większość z nas jest więc "skazana" na własnoręczne czyszczenie urządzenia. Dostępne na rynku preparaty często są nieskuteczne lub nieekologiczne, ale można sobie poradzić z tym zadaniem domowymi sposobami. Jak powinno przebiegać takie czyszczenie piekarnika?
Domowe sposoby na wyczyszczenie piekarnika
Czyszczenie piekarnika może wyglądać różnie w zależności od stopnia zabrudzenia. Jeśli mamy do czynienia z tłustą powierzchnią, bez przypaleń, wystarczy płyn do mycia naczyń i wilgotna szmatka - a następnie mokra, której użyjemy kilkukrotnie do dokładnego usunięcia detergentu. Tą metodą odświeżymy całą powierzchnię piekarnika.
Jak skutecznie wyczyścić piekarnik, kiedy osadziło się w nim więcej brudu? Pomocne mogą się okazać... tabletki do zmywarki. Umieszczamy jedną sztukę na blasze, do której wlewamy wrzącą wodę i nagrzewamy piekarnik do temperatury 100 stopni Celsjusza. W ciągu 2 godzin para zawierające cząsteczki z rozpuszczonej tabletki osiądzie na ściankach i zmiękczy zaschnięte zabrudzenia. Po wyjęciu blachy przecieramy wnętrze wilgotną szmatką.
A czym wyczyścić piekarnik, jeśli nie dysponujemy zmywarką i tabletkami do niej? Odpowiedzią jest soda oczyszczona - znany i sprawdzony sposób na usuwanie różnego rodzaju zanieczyszczeń z wielu powierzchni. Jak jej użyć w piekarniku?
- Wyjmujemy ze środka wszelkie blaszki, ruszty, naczynia i patelnie.
- Na podłodze poniżej kładziemy ręcznik lub ścierkę - aby ściekająca woda z sodą nie zostawiła plam na podłodze.
- W miseczce rozrabiamy na papkę sodę z wodą i odrobiną płynu do mycia naczyń - ma powstać jednolita papka. Jej ilość powinna być dopasowana do stopnia zabrudzenia piekarnika.
- Rozprowadzamy papkę na zabrudzonej powierzchni i zostawiamy na 30 minut. Następnie czyścimy ją gąbką do naczyń i usuwamy sodę wilgotną ściereczką.
Opisane metody można wykorzystać nie tylko do czyszczenia piekarnika, ale również blach i rusztów.
Zobacz także:
Czy przypalony piekarnik to większy problem? Jak wyczyścić przypalony piekarnik?
Drobne zabrudzenia to mały problem - a co robić w przypadku dużej ilości przypalonego tłuszczu? Sprawdzi się myjka parowa - wysoka temperatura zmiękczy brud, który dzięki temu będzie łatwiej usunąć. Aby dodatkowo usprawnić proces, można użyć końcówki ze szczotką, która pomoże naruszyć zasklepiony tłuszcz. W przypadku korzystania z sody oczyszczonej, na większe skupiska tłuszczu wystarczy założyć gęstszą papkę - i grubszą jej warstwę. Po upływie 30 minut sprawdzamy, czy brud zmiękł - jeśli nie, zostawiamy miksturę na kolejny kwadrans.
Jak dbać o piekarnik?
Podstawową zasadą jest regularne czyszczenie. Zaniedbania w tym zakresie generują większy problem w późniejszym czasie. Lepiej usuwać brud na bieżąco, po każdym pieczeniu, zamiast potem borykać się z grubą, zaschniętą warstwą tłuszczu. Świeży brud jest łatwy w czyszczeniu, więc szybko sobie z nim poradzimy. Ruszty, blachy i naczynia można namoczyć w gorącej wodzie z detergentem - dzięki temu będzie mniej pracy z ich szorowaniem.
Zobacz także:
- Piekarnik do zabudowy: przyjemność pieczenia >>
- Kamień do pizzy w piekarnikach akcyjnych marki Miele >>
- Jak codzienne gotowanie może stać się przyjemnością? >>
- Nowoczesne piekarniki OptiBake marki Gorenje >>
- Jak zmieniały się nasze kuchnie? 11 zdjęć, które was zaskoczą - przegląd aranżacji kuchennych z ostatnich 150 lat >>
- Więcej o:
Beżowa kuchnia – ponadczasowy wybór pełen elegancji i ciepła
Jak zaaranżować idealną kuchnię? Poradnik krok po kroku
Jak dobrać oświetlenie w kuchni?
Panele w kuchni – nowoczesna alternatywa dla płytek podłogowych
Franke Mythos Water Hub – woda, jaką lubisz, na wyciągnięcie ręki
Trendy kuchenne 2025
Szafki cargo - modne i wygodne
Drewniana podłoga w kuchni