Spice Garden - restauracja pełna aromatycznych przypraw
Posiłki serwowane w ogrodach kwiatowych nie są niczym nadzwyczajnym, ale podane wśród pnączy aromatycznych przypraw rosnących wokół stołu i „zaglądających” do talerzy, smakują inaczej. Restauracja Spice Garden powstała w hotelu Babylonstoren, w miejscowości Simondium w dystrykcie Cape Winelands w Republice Południowej Afryki. Jej zadaniem jest także przypomnienie historii tego miejsca.
Restauracja to prosta przeszklona bryła z delikatnie wygiętym dachem. Przeszklenie, wykonane z poliwęglanu, wypełnia stalową konstrukcję. Ten rodzaj materiału pomaga utrzymać ciepło wewnątrz restauracji, jednocześnie chroniąc gości i rośliny przed nadmiernym promieniowaniem UV. Podłoga to drewniane deski, ułożone w pewnej odległości od siebie po to, aby pomiędzy nimi mogły wyrosną rośliny. Podłoga zresztą nie wypełnia całego pomieszczenia, jest jakby wyspą, umieszczoną na stawie porośniętym bujną zielenią. Woda w zbiorniku jest podgrzewana, a parując tworzy właściwą wilgotność w pomieszczeniu.
Centralnym punktem tej przestrzeni jest ośmiometrowy granitowy stół jadalny, zapewniający wygodne miejsca dla 24 osób. Pośrodku stołu jest wyżłobiona rynna, w której bez przerwy płynie woda. Spływa ona z mosiężnego kranu na jednym końcu stołu i poprzez szeroką wylewkę uchodzi wprost do stawu. W niewielkiej odległości od stołu, po obu jego krańcach, stoją akwaria z
egzotycznymi rybami. Ryby, np. danio pręgowany czy bala rekin, pływają również w stawie. Autorem projektu jest Malherbe Rust Architects, lokalne studio architektoniczne.
Najważniejsze jednak w pomieszczeniu są przyprawy – zarówno świeże, jak suszone. Wszystkie są jadalne, a wiele ma wartość leczniczą. W restauracji rośnie więc m.in. cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir i kurkuma, czy mało w Polsce znany galangal większy. Przyprawy przypominają o czasach, kiedy to Holenderska Kompania Wschodnioindyjska w 1652 r. nad afrykańską zatoką nazwaną później Stołową, założyła osadę Kapsztad. Ogrody osady miały za zadanie dostarczać zawijającym żaglowcom świeże produkty. Jednym z takich ogrodów, była założona w 1692 r. farma Babylonstoren. To dzięki niej żeglarze nie cierpieli np. szkorbut. I o tym właśnie ma przypominać ogród i restauracja w Simondium.
- Więcej o:
Ukryta w lesie restauracja - wije się dookoła jeziora
Restauracja Kornhaus w Dessau. Perła Bauhausu z 1930 roku
Under od Snohetta. Pierwsza podwodna restauracja w Europie
Mode:lina zaprojektowała burgerownię w Poznaniu. 300 kanalizacyjnych rur PCV na ścianach i sufitach
Pas startowy dawnego lotniska zamienili w imponujący park
Walter Gropius - nie tylko Bauhaus [ZNANI ARCHITEKCI]
Tauberphilharmonie - filharmonia w niemieckim miasteczku Weikersheim. Surowa bryła wśród miękkich pagórków
Kave Home dla Fundació Joan Miró - światło, kolor, duch