Pracownia Tremend projektuje butikowy hotel w Paryżu
Swój urok stolica Francji zawdzięcza wielkiej przebudowie, która miała miejsce w latach 1852-1870, zmieniając całkowicie jej dotychczasowe oblicze. Wybudowane wówczas eleganckie kamienice z dużymi oknami i nowe pasy zieleni stały się wyznacznikiem wysublimowanego poziomu estetyki ówczesnej metropolii. W jednej z takich kamienic powstaje właśnie butikowy hotel, projektowany przez warszawską pracownię architektoniczną Tremend.
Przebudowę Paryża nadzorował Georges-Eugène Haussmann. Zwana od jego nazwiska również haussmanowską, wprowadziła do architektury nowy styl, który przejęły później także inne europejskie miasta. Przebudowa zmieniła całkowicie oblicze Paryża. Wyburzono wówczas w przeważającej części średniowieczną zabudowę z jej wąskimi uliczkami na rzecz eleganckich kamienic. Wzniesiono kilkadziesiąt obiektów publicznych, wybudowano nowe ulice i bulwary, które do dziś stanowią ozdobę miasta. Wykonano przebudowę systemu kanalizacji miejskiej, zostały otwarte nowe parki i ogrody.
W jednej z takich kamienic, w historycznej 7. dzielnicy, już niebawem przywita gości butikowy Hotel Alberte, którego modernizacją zajmują się architekci z pracowni Tremend.
Praca nad tym projektem to dla nas podwójne wyzwanie i ogromna satysfakcja. Z jednej strony przez to, że jest to zagraniczna inwestycja, prowadzona całkowicie w języku francuskim, chociaż w zespole poza mną pracują osoby dwujęzyczne. Prace nad projektem przypadły na czas pandemii, co utrudniło niektóre etapy ze względu na brak możliwości podróży. Cieszymy się, że już możemy działać „pełną parą”.
Z szacunku do historii
XIX-wieczna kamienica, zlokalizowania nieopodal Hotel des Invalides, już wcześniej gościła w swych zabytkowych wnętrzach funkcję hotelową. Mieścił się tu przez długi czas hotel Prince. Obecni właściciele zmieniają nie tylko fasadę budynku i jego wnętrza, za co odpowiadają architekci pracowni Tremend, ale także nazwę. Nowy hotel będzie funkcjonował jako Hotel Alberte. Jest to ukłon w stronę prababki właścicieli hotelu, która nosiła to imię, a była również fundatorką rodzinnej firmy, zajmującej się produkcją korków do butelek oraz koniaku. Szacunek do tradycji i historii podtrzymany zostanie również przez wystrój wnętrz i pozostawienie niektórych zabytkowych elementów dawnego wyposażenia.
Luksus w paryskim stylu
Stolica Francji zachwyca turystów wysublimowaną elegancją, sztuką i ekskluzywnością. Doskonale w ten klimat wpisuje się powstający właśnie hotel Alberte. Ten 4-gwiazdkowy butikowy obiekt zaspokoi potrzeby osób ceniących luksus i kameralną atmosferę. Do dyspozycji gości będą 23 pokoje, w tym 20 pokoi typu classic, 2 apartamenty i 1 pokój z przystosowaniem dla osób niepełnosprawnych. Architekci z pracowni Tremend zaprojektowali wnętrza w stylu modern classic, łączącym klasykę ze współczesnością.
Tłem dla nowego wystroju jest odkryty, autentyczny surowy kamień w kolorze piaskowym, który znajduje się na ścianach. Chcieliśmy zachować jak najwięcej oryginalnych elementów wystroju. Udało się uratować zabytkowe drzwi i balustrady, dzięki temu czuć tu ducha historii. Wykorzystaliśmy także nasze ekologiczne podejście do projektów i recyklingu.
Architekci Tremend zaprojektowali wnętrza hotelu w jasnej kolorystyce, która przeważa zarówno w pokojach, jak i częściach wspólnych. Ciepłe odcienie beżów przełamane zostały mocniejszymi akcentami koloru koniakowego, miedzianego oraz kontrastującego z nimi granatowego. Naturalne i przyjemne w dotyku materiały, jak drewno, kamień, miedź, wełna czy welur tworzą luksusowy wystrój, kojarzący się z ciepłym, przyjemnym klimatem domu w kamienicy. Dzięki temu goście będą mogli poczuć się tu jak u siebie.
Na parterze hotelu, w części lobby, znajduje się recepcja, będąca jednocześnie stołem, przy którym można przysiąść wieczorem i degustować wino lub koniak domowej produkcji. W tylnej części recepcji dumnie prezentują się elegancki mebel barowy oraz podświetlona witryna z ekspozycją butelek win i koniaku, będąca wizytówką hotelu. Jest tu również niewielka część restauracyjna z bufetem. W piwnicy natomiast znajduje się sala śniadań, której wnętrze w łatwy sposób można przystosować do funkcji salki konferencyjnej. Po doświadczeniach pandemicznych architekci Tremend projektując wnętrza obiektu postawili na elastyczność przeznaczenia pomieszczeń.
Charakterystycznymi elementami wystroju są lampy, a właściwie seria lamp znajdująca się w przestrzeni lobby i restauracji, specjalnie zaprojektowana do tego projektu. Przypominające kwiaty maków klosze wykonane zostały z miedzi, nawiązując kolorem do złocistego odcienia produkowanego przez właścicieli trunku.
Przy projekcie pracowali: główny architekt: mgr inż. arch. Magdalena Boule, kierownik projektu: mgr inż. arch. Teresa Łopuska, przygotowanie dokumentacji technicznej: mgr inż. arch. Marta Idczak, projekt koncepcyjny: mgr arch. Kinga Knajp, pomagali: mgr inż. arch. Marta Zielińska, mgr Borys Sulecki.
- Więcej na: http://tremend.pl
- Facebook: https://www.facebook.com/tremendarchitects
- Instagram: https://www.instagram.com/tremend_architects
Skomentuj:
Pracownia Tremend projektuje butikowy hotel w Paryżu