Nowoczesny pawilon restauracyjny w Bondyrzu przy zabytkowym młynie z 1936 roku
Pracownia MTA Architekci zaprojektowała nowoczesny pawilon restauracyjny w miejscowości Bondyrz na Roztoczu. Budynek stanął w sąsiedztwie zabytkowego, drewnianego młyna. Architektura nowego obiektu mimo swojego współczesnego wyrazu z szacunkiem odnosi się do historii miejsca.
Restauracja "Chata Rybaka" położona jest na terenie Ośrodka Hodowli Ryb Łososiowatych „Roztoczański Pstrąg”. Znajduje się ona w przepięknej otulinie Roztoczańskiego Parku Narodowego nad rzeką Wieprz w bezpośrednim sąsiedztwie 3-kondygnacyjnego zabytkowego drewnianego młyna z 1936 roku. Uzupełnieniem "kompleksu" jest nowoczesny pawilon restauracyjny, zaprojektowany przez pracownię MTA Architekci.
Architektura z szacunkiem dla miejsca
Projekt zakładał uzupełnienie istniejącej zabudowy poprzez dobudowę nowoczesnego pawilonu, który swoim charakterem będzie nawiązywał do istniejących rozwiązań charakterystycznych dla sąsiednich zabytkowych obiektów. Zaproponowana architektura mimo swojego współczesnego wyrazu z szacunkiem odnosi się do historii miejsca zarówno poprzez zaproponowany układ urbanistyczny tworzący wewnętrzny dziedziniec główny, jak i poprzez zastosowane w projekcie lokalne materiały oraz szczegółowo dopracowane detale.
Bondyrz: drewniany młyn
Najbardziej charakterystycznym elementem całego założenia jest istniejący zabytkowy stary młyn wybudowany w 1936 roku. Młyn został wyposażony w turbinę wodną służącą do wytwarzania prądu dla pobliskiej fabryki mebli oraz przyległego do niej osiedla fabrycznego. To jeden z nielicznie zachowanych działających drewnianych młynów wodnych na terenie województwa lubelskiego.
Do dnia dzisiejszego obiekt posiada doskonale zachowane drewniane wnętrza oraz wiele zabytkowych rozwiązań i detali przez co stanowi wyjątkową atrakcję Roztocza odwiedzaną co roku wielu turystów i smakoszy
Nagradzana kuchnia
Najwyższa jakość i charakter miejsca potwierdzone zostały wieloletnią obecnością restauracji na liście słynnego żółtego przewodnika Gault & Millou honorującego twórców najlepszych produktów regionalnych. Restauracja od lat specjalizuje się w wyjątkowych daniach z pstrągów wyhodowanych we własnej ekologicznej hodowli znajdującej się w bezpośrednim sąsiedztwie nowego pawilonu. Na terenie kompleksu restauracji właściciele założyli własny ogród warzywno-ziołowy, z którego co rano dostarczane są świeże zioła, warzywa i owoce.
---
Lokalizacja - Bondyrz, otulina Roztoczańskiego Parku Narodowego
Klient - Pstrąg Roztoczański
Powierzchnia - 300 m2
Program - restauracja, bar, sklep, zaplecze biurowe
Fotografie - Piotr Krajewski
Status - realizacja
- Więcej o:
Elektrownia Park Residence w Zamościu od MTA Architekci. Apartamenty przy Starej Elektrowni
Xylopolis - Centrum Sztuki i Nauki o Drewnie w Wasilkowie koło Białegostoku. Inspiracją był Pawilon Polski na Expo w Dubaju
Icon Sea w Ustce. Zespół apartamentowo-usługowy spod kreski MTA Architekci
Nowy pawilon ekspozycyjny w Muzeum Archeologicznym w Biskupinie. Pracownia PROLOG stawia na architekturę cyrkularną
Dinette we wrocławskiej Renomie projektu BUCK STUDIO
Dom na skraju lasu od 77 studio architektury z nominacją do Nagrody Roku SARP 2024. Harmonia natury i architektury
Dom nad fosą - część Fortu X w Toruniu. To projekt pracowni Archigeum Przemka Gawędy
Rusza przebudowa dworca w Łukowie. Będzie tu sala widowiskowa na 300 osób