Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Muzeum Czekolady w Warszawie. Tabliczka czekolady czy bombonierka z pralinami?

Mat. prasowe

Muzeum i fabryka Wedla w Warszawie zostanie otwarte już jesienią 2024 roku. Będzie to jedyne muzeum czekolady o takiej skali w całej Europie Środkowo-Wschodniej. Przy współpracy z firmą Arup powstał obiekt w kształcie czekoladowych kostek. Czym będzie zachwycać nowe muzeum Wedla?

Muzeum Czekolady w Warszawie
Muzeum Czekolady w Warszawie
Fot. mat. E.Wedel

Przy warszawskiej Alei Emila Wedla już wkrótce będzie można zanurzyć się w czekoladowym świecie. Największa od niemal 100 lat inwestycja firmy Wedel zostanie otwarta jesienią tego roku. To jedyne muzeum połączone z fabryką czekolady o takiej skali w Europie Środkowo-Wschodniej i jedne z zaledwie kilku na całym świecie.

Budynek zaprojektowało warszawskie studio BiM Architekci. Za projekt i realizację wystawy w Fabryce Czekolady E. Wedel odpowiada pracownia WWA. Głównym doradcą technicznym przy tym projekcie była firma Arup, która tworzyła takie obiekty, jak Narodowe Forum Muzyki we Wrocławiu, Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie czy galerię Złote Tarasy, a także najbardziej ekologiczną fabrykę PepsiCo pod Środą Śląską.

Muzeum Czekolady na warszawskiej Pradze

Nowy projekt został całkowicie utrzymany w stylistyce nawiązującej do słodyczy i mocno odwołuje się do tradycji Wedla. Już samym wyglądem obiekt przypomina gigantyczne kostki czekolady. Jednak, jak zapewniają inżynierzy Arup, budynek nie jest z czekolady, chociaż w środku będzie pełen słodkości. Obiekt będzie służyć nie tylko do prezentacji i edukacji, ale także do tworzenia czekolad i opracowywania nowych receptur. Natomiast część konstrukcji jest efektem rewitalizacji zmniejszającej wpływ budynku na środowisko.

Muzeum Czekolady w Warszawie
Muzeum Czekolady w Warszawie
Fot. mat. E.Wedel

W dawnych magazynach kakao

Muzeum i fabryka będą funkcjonowały w zrewitalizowanym budynku silosów na warszawskim Kamionku, który dawniej służył do magazynowania ziaren kakao. Teraz, dzięki nowej inwestycji, przebudowany obiekt będzie pełnić na nowo zadania produkcyjne i jednocześnie przyciągać turystów z całego świata. Budynek znajduje się w tuż obok popularnego Jeziorka Kamionkowskiego i Parku Skaryszewskiego, dzięki czemu w atrakcyjnym miejscu będzie zachęcać do zobaczenia ekspozycji i spróbowania wyrobów z Pijalni Czekolady E.Wedel. W środku znajdzie się interaktywna wystawa, która będzie bazować na zmysłach smaku, zapachu i teksturach. Dzięki temu pobyt w obiekcie będzie miał nie tylko formę edukacyjną, ale także wielowymiarowo zaangażuje odwiedzających w proces tworzenia i smakowania czekolady. Natomiast na szczycie muzeum znajduje się taras, z którego będzie można podziwiać widok na panoramę Warszawy. W środku budynku będzie funkcjonować także część produkcyjna, laboratorium badań i rozwoju, a nawet pijalnia czekolady. To wszystko ma wspólnie działać aż na 6 użytkowych kondygnacjach nadziemnych oraz jednej podziemnej.

Renowacja i rozbudowa budynku silosów na warszawskim Kamionku oraz przekształcenie jej w część muzeum i fabryki Wedla jest przykładem zastosowania przyjaznego dla środowiska podejścia w budownictwie. Dawniej silosy służyły do magazynowania ziaren kakao, ale już dziesiątki lat temu zrezygnowano z ich funkcjonowania, aby ograniczyć emisje w mieście. Teraz dostosowano go do nowych potrzeb, wykorzystując konstrukcję w części podziemnej i na poziomie zero. Takie działania są coraz istotniejsze w procesie budowy, szczególnie ze względu na zmiany klimatyczne. Z badań porównawczych Arup wynika, że tworzenie nowych konstrukcji emituje nawet o 180 proc. więcej dwutlenku węgla i o 47 proc. więcej gazów cieplarnianych w całym okresie eksploatacji niż modernizacja. W trakcie prac nad nową inwestycją Wedla udało się znacząco to ograniczyć. W ramach realizacji projektu braliśmy również udział w warsztatach z inwestorem o zastosowaniu rozwiązań technicznych ograniczających wpływ obiektu na środowisko i zwiększających dostępność dla osób z niepełnosprawnościami

mówi Maciej Maj, Senior Project Manager w Arup.
Muzeum Czekolady w Warszawie
Muzeum Czekolady w Warszawie
Fot. mat. E.Wedel

Słodka część krajobrazu warszawskiej Pragi

W przypadku opracowania muzeum i fabryki czekolady Wedla szeroko odwołano się do roli miejsca i marki w funkcjonowaniu Pragi. Dzięki temu obiekt stanie się słodką częścią krajobrazu dzielnicy, przypominającą o początkach polskiego Wedla. Sama cegła elewacyjna została uformowana w taki sposób, aby budynek z daleka przypominał tabliczkę czekolady. Natomiast z bliska wygląda jak otwarta bombonierka z pralinami.

Muzeum i fabryka Wedla jest jednym z najbardziej kreatywnych, a jednocześnie powiązanych z historią marki i regionu, projektów, jakie mieliśmy okazję ostatnio realizować. Zastosowanie nowoczesnych rozwiązań inżynieryjnych w tak interesującej koncepcji muzeum czekolady było przyjemnym, ale też wymagającym wyzwaniem. Jesteśmy dumni, że mogliśmy współpracować przy tworzeniu tak ważnej dla Warszawy “tabliczki czekolady”, która będzie częścią historycznego krajobrazu miasta– mówi Elżbieta Cichońska, Prezes Arup.

Muzeum Czekolady w Warszawie
Muzeum Czekolady w Warszawie
Fot. mat. E. Wedel

Firma Arup zajmowała się doradztwem inżynieryjno-technicznym muzeum pod nazwą “Fabryka Czekolady E.Wedel” w całym cyklu inwestycyjnym - od samej organizacji konkursu na wybór firmy kreatywnej i wykonawczej, odpowiedzialnej za opracowanie scenariusza wystawy, przez stworzenie dokumentacji architektoniczno-budowlanej, po realizację. Arup opiniował także proponowane rozwiązania techniczne i funkcjonalne, doradzał na etapie formułowania budżetu inwestycji oraz w procesie optymalizacji, a następnie nadzorował prace budowlano-instalacyjne oraz scenograficzne.

    Więcej o:

Skomentuj:

Muzeum Czekolady w Warszawie. Tabliczka czekolady czy bombonierka z pralinami?