Partnerzy

Aktualności

Architektura na świecie

Architektura w Polsce

Wywiady

Ikony architektury

Projekty i realizacje

Food Hall Browary w dawnych magazynach i piwnicach browaru Haberbusch i Schiele. Tak powstaje koncept gastronomiczny w Browarach Warszawskich

Mat. prasowe/red. Pressland
Food Hall Browary na terenie Browarów Warszawskich - Fot. mat. prasowe

1500m2 powierzchni, 12 barów i restauracji, ponad 300 miejsc siedzących i dwa place zewnętrzne – tak w skrócie prezentuje się projekt o nazwie Food Hall Browary na terenie Browarów Warszawskich. Ma on szansę stać jednym z bardziej charakterystycznych miejsc na gastronomicznej mapie Warszawy.

Haberbusch i Schiele - jedyny taki browar w Warszawie

Wszystko zaczęło się w 1846 r. kiedy to dwaj przyjaciele – Błażej Haberbusch i Konstanty Schiele postanowili wykupić budynki znajdujące się przy ul. Grzybowskiej i rozpocząć tam produkcję piwa. Pomysł browarników szybko przerodził się w dobrze prosperujący biznes, co doprowadziło do powstania kompleksu browarniczego i uprzemysłowienia produkcji. W efekcie spółka Haberbusch i Schiele stała się jednym z wiodących producentów piwa, funkcjonując w tym miejscu nieprzerwanie przez kolejne dekady i produkując w latach świetności nawet 8 mln butelek piwa rocznie. Ostateczny kres browaru nastąpił w trakcie powstania warszawskiego, kiedy to większość kompleksu została zniszczona w wyniku pożaru.

Ponowne zagospodarowanie lokalizacji o tak olbrzymim znaczeniu dla przedwojennej historii Warszawy wydawało się być zgoła naturalne. Powstały w tym miejscu obiekt musiał jednak spełniać dwa kluczowe warunki - wyrażać poszanowanie dla znakomitej przeszłości ulicy Grzybowskiej i jednocześnie być dostosowany do aktualnych potrzeb współczesnej społeczności. W ten właśnie sposób narodził się koncept gastronomiczny Food Hall Browary.

Zobacz także: Browary Warszawskie: Apartamenty przy Warzelni gotowe>>

Food Hall Browary na terenie Browarów Warszawskich - Fot. mat. prasowe

Zależy nam na stworzeniu przestrzeni, w którym historia, kultura, artyzm i gastronomia wzajemnie się przenikają. Będzie to miejsce o wysokim standardzie, zapewniające niezapomniane doświadczenia kulinarne. Ogromną wagę przywiązujemy do efektu wizualnego przygotowywanej przestrzeni, dobrze wyselekcjonowaną muzykę i obcowanie ze sztuką. Miejsce to będzie idealnie przystosowane do grupowych spotkań, ze względu na duże strefy gastronomiczne i szeroką ofertę różnorodnych dań, w której każdy znajdzie coś dla siebie

Aleksander Köffer-Likus z Food Hall Browary.
Food Hall Browary na terenie Browarów Warszawskich - Fot. mat. prasowe
Food Hall Browary na terenie Browarów Warszawskich - Fot. mat. prasowe

Food Hall Browary

Food Hall Browary będzie mieścić się w dawnych magazynach i piwnicach browaru Haberbusch i Schiele, które oryginalnie połączone były z budynkiem warzelni. Są to jedne z niewielu dawnych zabudowań zachowanych do dziś. Ich specyficzny układ jednoznacznie świadczy o tym, że w przeszłości były one wielokrotnie rozbudowywane i pogłębiane. Przetrwał nie tylko amfiladowy układ wnętrz i majestatyczne arkady, ale też oryginalny materiał budowlany – cegła ceramiczna.

Zobacz także: Pięć nowych miejskich placów na terenie Browarów Warszawskich>>

 

Food Hall Browary na terenie Browarów Warszawskich - Fot. mat. prasowe

Wyposażenie obiektu o tak wspaniałej historii wymaga ogromnego wyczucia estetycznego, przy jednoczesnym zachowaniu funkcjonalności, jakże charakterystycznej dla współczesnych obiektów gastronomicznych. Dostarczane przez nas stoły, krzesła, lady, leżaki i zabudowy będą utrzymane w tonacji spójnej dla charakterystyki tego wnętrza. Wśród wykorzystanych materiałów góruje przede wszystkim lite dębowe drewno, pojawią się jednak różne akcenty industrialne, takie jak różnokolorowa stal czy szkło zbrojeniowe. To swoiste połączenie starego z nowym pozwoli nam stworzyć prawdziwie unikalną przestrzeń

mówi Daniel Ochońko, prezes zarządu Trust Us.

Food Hall Browary będzie strefą gastronomiczną dla biurowców i apartamentowców zlokalizowanych na odcinku pomiędzy rondem Daszyńskiego a rondem ONZ. W ofercie znajdą się śniadania i lunche. Sercem obiektu będzie 15 metrowy bar centralny oraz 12 znanych conceptów gastronomicznych klasy premium. W przyszłości planowana jest również szeroka oferta eventowa.

Autorem projektu wnętrz jest pracownia NOKE Architects z Warszawy.

Udostępnij

Przeczytaj także

Robert Konieczny i jego najlepsze projekty. Monografia KWK Promes „budynki + idee” jest jak dobry wykład!
Willa Wolfa w Gubinie. Pierwszy nowoczesny budynek Miesa van der Rohe
Dworzec Metropolitalny w Lublinie z I Nagrodą na World Architecture Festival w Singapurze!

Polecane

Browary Warszawskie: w zabytkowych piwnicach dawnej Leżakowni powstaną restauracje i browar. Rośnie konkurencja…
Skyliner od środka. Zaglądamy do warszawskiego wieżowca projektu APA Wojciechowski
Zielona Marszałkowska - już niedługo tak może wyglądać centrum Warszawy

Skomentuj:

Food Hall Browary w dawnych magazynach i piwnicach browaru Haberbusch i Schiele. Tak powstaje koncept gastronomiczny w Browarach Warszawskich

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej