Partnerzy

Aktualności

Architektura na świecie

Architektura w Polsce

Wywiady

Ikony architektury

Projekty i realizacje

Jak kuchnia stała się nowoczesna? Historie kuchenne

Alicja Galewska
Dom Akustyczny w Żernikach Małych - Major Architekci

Nowocześnie, czyli jak? Przedstawimy ewolucje funkcjonalnych rozwiązań kuchennych zaczynając od XIX wieku, a kończąc na nowinkach technologicznych z początku XXI wieku wpisujących się w najnowsze trendy w światowym designie.

Nowoczesność możemy rozumieć przez pryzmat świetnie wyposażonych pomieszczeń w stylistyce high-tech, jak i przez system funkcjonalnych rozwiązań zaproponowanych m.in. przez Margarete Schütte-Lihotzky w modelu kuchni frankfurckiej na początku XX wieku. Ważny etapem w procesie dostosowania pomieszczenia do wykonywania codziennych czynności kuchennych były badania przebiegu pracy prowadzone przez Catherine Beecher. Nowoczesność zakłada bowiem racjonalne uporządkowanie wnętrza w zgodzie z zasadami ergonomii, stworzenie wygodnych stref dla gotowania: przygotowywania, przechowywania, chłodzenia, jedzenia i sprzątania.W dobrze zaprojektowanym pomieszczeniu nie powinno zabraknąć nowoczesnych sprzętów kuchennych ułatwiających wykonywanie codziennych czynności. 

Nowoczesność w kuchni na przełomie XIX i XX wieku

Przełomową zmianą w XIX wieku okazało się nakrycie domowego paleniska blachą, tzw. płytką. Żeliwne fajerki pozwalały na sprawne gotowanie potraw, wcześniej w garnkach zawieszonych bezpośrednio nad ogniem potrawy przypalały się lub pozostawały niedogotowane. Na przełomie XIX i XX wieku najważniejszym miejscem w kuchni był piec opalany drewnem lub węglem oraz drewniany stół. Powierzchnia blatu służyła do przygotowywania posiłków, jak i do ich do spożywania. Ta przestrzeń zmieniała w trakcie dnia swoje funkcje. Podstawowe wyposażenie kuchenne w bogatszych domach obejmowało również: duży kredens, przeszkloną szafkę, tzw. witrynę, w której przechowywano naczynia. Popularne były również półki z haczykami wykorzystywane do zawieszania m.in. kubków fajansowych. Przybory kuchenne z tamtych czasów wypełniają niektóre kuchnie amatorów gotowania do dziś. Znajdziemy wśród nich: durszlaki, stolnice, moździerze, młynki do przypraw, szatkownice do kapusty oraz wagi kuchenne.

Nowoczesne rozwiązania kuchenne w drugiej połowie XX wieku

Wiek XX okazał się przełomowym momentem w urządzaniu kuchni. W latach 50-tych i 60-tych kuchnie zaczęły zapełniać się nowymi sprzętami. Te w znaczący sposób wpłynęły na codzienną pracę i przyspieszyły wykonywanie uciążliwych czynności. Choć dziś nikt nie wyobraża sobie kuchni bez lodówki i piekarnika, to wówczas sprzęty te stanowiły nieosiągalne dla wielu dobro luksusowe. Wystarczy wspomnieć, że pierwszą lodówkę w Polsce wyprodukowano w 1956 roku we Wrocławiu i nazwano ją "Mewa". Pisma amerykańskie prześcigały się w prezentowaniu idyllicznych obrazków z dobrze urządzonych domów wyposażonych w najnowsze nowinki technologiczne. Pastelowe kuchnie z uśmiechniętymi amerykańskimi house-wife wyznaczały nowy kulturowy trend. W myśl reklamowego przekazu odtąd gotowanie miało stanowić już tylko przyjemność.

 W odpowiedzi na XXI wiek - czym dzisiaj jest nowoczesna kuchnia?

Kuchnia XXI wieku przede wszystkim powinna być wygodna i dostosowana do zróżnicowanego stylu życia mieszkańców. Nie ma więc jednego wzorcowego modelu urządzenia nowoczesnej kuchni. Jedno jest pewne, bez względu na obrany kierunek aranżacyjny, w dobrze zorganizowanym pomieszczeniu znajdzie się kilka urządzeń ułatwiających wykonywanie codziennych prac. Dziś oprócz dużej lodówki, wielofunkcyjnego piekarnika i zmywarki, nasze domy wypełniają się szeregiem bardziej i mniej nowoczesnych sprzętów. Coraz częściej decydujemy się na zakup ekspresu do kawy, różnego rodzaju robotów kuchennych i całej gamy małego sprzętu AGD, urządzeń znacząco przyspieszających proces gotowania. Wielofunkcyjne roboty kuchenne pomagają nie tylko w szybkim przygotowaniu ciasta (mogą go za nas wyrobić), lecz także w czynnościach takich jak mielenie i tarcie, pozwalają na beztłuszczowe podgrzewanie, wstępną obróbkę termiczną potraw oraz utrzymanie wyznaczonej temperatury wcześniej przyrządzonych dań. Nowoczesne lodówki zintegrowane ze smartfonem pomagają w przygotowaniu aktualnej listy codziennych zakupów, a elektryczne garnki z wybudowanym oprogramowaniem ułatwiają przygotowanie ciepłego posiłku na konkretną godzinę. Po włożeniu składników do środka, nastawieniu odpowiedniego programu można wyjść z domu, a po powrocie znaleźć w środku gotową, ciepłą potrawę. 

Smart kitchen - kuchnia dostępna z poziomu smartfona 

Domowymi sprzętami AGD można dzisiaj sterować z dowolnego miejsca, przebywając z dala od domu. Dzieje się tak, dzięki nowym aplikacjom dostępnym z poziomu smartfona i zintegrowanym z wyposażeniem kuchennym. Dzięki nim można zdalnie wyłączyć piekarnik lub uruchomić pralkę. Producenci sprzętów AGD prześcigają się nie tylko we wdrażaniu nowych technologii, lecz również w proponowaniu atrakcyjnego wzornictwa, które komponuje się z najnowszymi trendami w projektowaniu kuchni. Nowe linie sprzętów mają coraz bardziej fantazyjne formy, kolory i kształty. Na rynku pojawiły się między innymi: bezuchwytowe piekarniki licujące z monolitycznymi, minimalistycznymi meblami otwieranymi za pomocą dotyku. Grafitowe, czarne, kawowe i białe fronty urządzeń dopełniają aranżację wnętrza, podkreślając tym samym uporządkowanie estetyczne przestrzeni. XXI wiek to mariaż najnowszych technologii z designem. 

Udostępnij

Przeczytaj także

Mieszkanie z widokiem na zieleń
Jak zaoszczędzić podczas urządzania wnętrz?
Mieszkanie na wynajem – 5 wskazówek, jak je zaprojektować i urządzić

Polecane

Nowa kolekcja armatury kuchennej marki Tres: innowacja, design i adaptacyjność
Kuchnia otwarta czy zamknięta?
Beżowa kuchnia – ponadczasowy wybór pełen elegancji i ciepła

Skomentuj:

Jak kuchnia stała się nowoczesna? Historie kuchenne

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej