Partnerzy

Aktualności

Architektura na świecie

Architektura w Polsce

Wywiady

Ikony architektury

Projekty i realizacje

Futurystyczna restauracja na dachu starej fabryki w Zabrzu

kambi

Właściciel zabudowań po dawnych zakładach mięsnych w Zabrzu chce w oryginalny sposób ożywić to miejsce. Na dachu wieży, w której kiedyś znajdowała się wędzarnia ma powstać restauracja z panoramicznym widokiem na miasto

Inwestycja zrealizowana ma zostać na liczącym dwa hektary powierzchni kompleksie w centrum Zabrza. Obecnie stoją tam stare, ponad stuletnie hale, magazyny, budynki biurowe i dawna willa dyrektora zakładu. Cały kompleks niszczeje od ponad 20 lat, wtedy zbankrutowały działające tam zakłady mięsne.

W 2012 roku cały teren został kupiony przez nowego inwestora, który stopniowo przeprowadza jego rewitalizację. Projekt na kompleksowe ożywienie miejsca powstał w pracowni architektonicznej BAAR.

Zniszczone budynki mają zostać wyremontowane i rozbudowane. Obiekty mają zyskać nowe funkcje: strefę handlowo-usługową w przyziemiu oraz część bankietowo-konferencyjną na pierwszym i drugim poziomie budynku chłodni. Najciekawiej zapowiada się jednak restauracja, która ma powstać w samej wieży.

Przygotowując projekt przebudowy obiektu architekt Adam Radzimski chciał odnieść się z szacunkiem do zastałej architektury i pozostawić ją w możliwie nienaruszonym stanie. Jednocześnie musiał sprostać wymaganiom inwestora, który chciał powiększyć powierzchnię użytkową budynku i dostosować ją do współczesnych przepisów prawa budowlanego.

- Aby nie zatracić świadectwa historycznego obiektów postawiono na rozbudowę na zasadzie kontrastu, gdzie obiekty istniejące podlegają wyłącznie renowacji, a części dobudowywane mają całkowicie odmienny współczesny charakter - opisuje architekt.

W budynku chłodni zaprojektowano dodatkową kondygnację, dzięki czemu zmieściła się w nim duża, wielofunkcyjna sala bankietowo-konferencyjna. Salę zaprojektowano tak, by można ją było podzielić na dwie mniejsze. Każda z nich posiada antresolę i zewnętrzne atrium. Sala wyposażona zostanie w profesjonalną scenę i jednocześnie będzie mogła pomieścić nawet 400 osób.

W budynku wieży znajdzie się kompleks gastronomiczny, którego najważniejszym punktem będzie restauracja zlokalizowana na nadbudowanej kondygnacji. Będzie się ona znajdować 35 metrów nad ziemią. Architekt wykorzystał tą wysokość i zaprojektował przeszklenia z każdej strony, które zapewnią niesamowite widoki na panoramę miasta.

Realizacja projektu rozpocznie się od budynku dawnej chłodni. Prace w tej części kompleksu mają ruszyć w przyszłym roku, z kolei restauracja na szczycie wieży zostanie otwarta prawdopodobnie w 2017 r.

Udostępnij

Przeczytaj także

Dworzec Metropolitalny w Lublinie z I Nagrodą na World Architecture Festival w Singapurze!
Wieżowiec Derżprom w Charkowie. Perła konstruktywizmu zniszczona przez Rosjan
Park Akcji „Burza” pod Kopcem Powstania Warszawskiego najlepszą przestrzenią publiczną w Europie. Mamy European…

Polecane

Kontrowersyjna odbudowa kamienicy w Warszawie
OFF Piotrkowska w Łodzi cudem Polski wg National Geographic
Dziesięć najważniejszych obiektów XX wieku na świecie. Wśród nich jeden z Polski!

Skomentuj:

Futurystyczna restauracja na dachu starej fabryki w Zabrzu

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej