Futurystyczna restauracja na dachu starej fabryki w Zabrzu
Właściciel zabudowań po dawnych zakładach mięsnych w Zabrzu chce w oryginalny sposób ożywić to miejsce. Na dachu wieży, w której kiedyś znajdowała się wędzarnia ma powstać restauracja z panoramicznym widokiem na miasto
Inwestycja zrealizowana ma zostać na liczącym dwa hektary powierzchni kompleksie w centrum Zabrza. Obecnie stoją tam stare, ponad stuletnie hale, magazyny, budynki biurowe i dawna willa dyrektora zakładu. Cały kompleks niszczeje od ponad 20 lat, wtedy zbankrutowały działające tam zakłady mięsne.
W 2012 roku cały teren został kupiony przez nowego inwestora, który stopniowo przeprowadza jego rewitalizację. Projekt na kompleksowe ożywienie miejsca powstał w pracowni architektonicznej BAAR.
Zniszczone budynki mają zostać wyremontowane i rozbudowane. Obiekty mają zyskać nowe funkcje: strefę handlowo-usługową w przyziemiu oraz część bankietowo-konferencyjną na pierwszym i drugim poziomie budynku chłodni. Najciekawiej zapowiada się jednak restauracja, która ma powstać w samej wieży.
Przygotowując projekt przebudowy obiektu architekt Adam Radzimski chciał odnieść się z szacunkiem do zastałej architektury i pozostawić ją w możliwie nienaruszonym stanie. Jednocześnie musiał sprostać wymaganiom inwestora, który chciał powiększyć powierzchnię użytkową budynku i dostosować ją do współczesnych przepisów prawa budowlanego.
- Aby nie zatracić świadectwa historycznego obiektów postawiono na rozbudowę na zasadzie kontrastu, gdzie obiekty istniejące podlegają wyłącznie renowacji, a części dobudowywane mają całkowicie odmienny współczesny charakter - opisuje architekt.
W budynku chłodni zaprojektowano dodatkową kondygnację, dzięki czemu zmieściła się w nim duża, wielofunkcyjna sala bankietowo-konferencyjna. Salę zaprojektowano tak, by można ją było podzielić na dwie mniejsze. Każda z nich posiada antresolę i zewnętrzne atrium. Sala wyposażona zostanie w profesjonalną scenę i jednocześnie będzie mogła pomieścić nawet 400 osób.
W budynku wieży znajdzie się kompleks gastronomiczny, którego najważniejszym punktem będzie restauracja zlokalizowana na nadbudowanej kondygnacji. Będzie się ona znajdować 35 metrów nad ziemią. Architekt wykorzystał tą wysokość i zaprojektował przeszklenia z każdej strony, które zapewnią niesamowite widoki na panoramę miasta.
Realizacja projektu rozpocznie się od budynku dawnej chłodni. Prace w tej części kompleksu mają ruszyć w przyszłym roku, z kolei restauracja na szczycie wieży zostanie otwarta prawdopodobnie w 2017 r.
- Więcej o:
Kontrowersyjna odbudowa kamienicy w Warszawie
OFF Piotrkowska w Łodzi cudem Polski wg National Geographic
Dziesięć najważniejszych obiektów XX wieku na świecie. Wśród nich jeden z Polski!
Apartamenty Esencja II - nowa inwestycja na poznańskich Garbarach
Co by było, gdyby... Niezrealizowane wizje architektów dla polskich miast. Miało być spektakularnie
Kwartał Dworcowa w Katowicach - przebudowa ruszyła! Znamy szczegóły
EnResidence - butikowy apartamentowiec na wrocławskich Krzykach
Warszawa: Nowy mural Tytusa Brzozowskiego na Pradze-Północ. Miasto w zgodzie z naturą